Single Mom
Single Mom

Πόσο απαιτητικό είναι το «ταξίδι» της μητρότητας για μια μαμά που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της;

Ως μονογονεϊκή, ορίζεται η οικογένεια στην οποία υπάρχουν παιδιά κάτω των 18 ετών που μεγαλώνουν με τον ένα γονέα μόνο. Προκύπτει είτε από το θάνατο του ενός γονέα, είτε από ένα διαζύγιο είτε από επιλογή (παιδιά εκτός γάμου). Τα τελευταία χρόνια, οι μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ στην πλειονότητά τους, οι γυναίκες είναι εκείνες που καλούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μόνες. Πόσο εύκολο είναι, όμως, αυτό; Τι κίνδυνοι υπάρχουν τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά; Το happymom είναι εδώ για εσάς που παρά τις δυσκολίες και τα «απρόβλεπτα» της ζωής, πατάτε γερά στα πόδια σας και τα καταφέρνετε!

Και μαμά και μπαμπάς!

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει μια μόνη μαμά είναι ο διπλός ρόλος που καλείται να πάρει. Σύμφωνα με την ψυχολογία, σε μια παραδοσιακής δομής οικογένεια, οι ρόλοι ανάμεσα στον πατέρα και τη μητέρα συνήθως αντιπροσωπεύει πάντα για το παιδί  την πρωτογενή ασφάλεια ενω  ο πατέρας είναι αυτός που βαζει όρια και προωθεί την αυτόνομη ύπαρξη και το καλεί να χειραφετηθεί.

Στην περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας, ωστόσο, η διαμοίραση των ρόλων δεν υπάρχει, με τη μητέρα να καλείται να καλύψει και τις δυο πλευρές. Φροντίστε να αποκτήσετε μια ουσιώδη σχέση και επικοινωνία με τα παιδιά σας, δείχνοντάς τους την αγάπη σας με στοργή, τρυφερότητα και κατανόηση αλλά μην παραβλέψετε συγχρόνως, να βάλετε όρια τα οποία τα παιδιά σας θα πρέπει να τηρούν και να σέβονται.

Μεγαλώστε ανεξάρτητα παιδιά!

Είναι φυσιολογικό όταν ένα παιδί μεγαλώνει μόνο με τη μαμά του, να αναπτύξει ιδιαίτερους δεσμούς μαζί της, αφού στο πρόσωπό της βλέπει ολόκληρο τον κόσμο του! Είναι, όμως, στο χέρι σας να το εμποδίσετε αυτό, μόνες μαμάδες, αφού η προσκόλληση του παιδιού σε εσάς όχι μόνο δε θα το ωφελήσει αλλά απεναντίας, θα το βλάψει στην μετέπειτα ζωή του. Είναι άλλο να σας αγαπά και άλλο να είναι κολλημένο πάνω σας, οπότε ενθαρρύνετέ το να αυτοεξυπηρετείται, να παίρνει τις δικές του πρωτοβουλίες και να προσαρμόζεται σε κανόνες,  προωθώντας έτσι, την τόσο πολύτιμη γι’ αυτό, ανεξαρτησία του!

Δεχτείτε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων!

Πολλές μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, αρνούνται τη βοήθεια των άλλων, αφού θεωρούν δικό τους καθήκον να τα καταφέρουν. Οι ευθύνες, όμως, που έχετε είναι πολλές, τα ωράριά σας εξαντλητικά και μην ξεχνάτε ότι εκτός από μαμά, είστε κι εσείς άνθρωπος με δικές του ανάγκες ! Πείτε ναι, λοιπόν, στους γονείς σας αν προσφέρονται να σας κρατήσουν, για κάποιες ώρες, τα παιδιά και φροντίστε να έχετε λίγο χρόνο μόνο για εσάς! Να είστε σίγουρες ότι το παιδί σας προτιμά μια μαμά χαμογελαστή και ήρεμη παρά μια μαμά που τρέχει και δε φτάνει! Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ευτυχισμένη μαμά = ευτυχισμένα παιδιά!

Περάστε με τα παιδιά σας χρόνο ποιοτικό!

Οι υποχρεώσεις σας είναι πολλές και πιθανότατα, περνάτε αρκετές ώρες στην εργασία σας προκειμένου να καταφέρετε να ανταπεξέλθετε οικονομικά. Αν, λοιπόν, δεν έχετε τη δυνατότητα να περάσετε με τα παιδιά σας όσο χρόνο θα θέλατε, φροντίστε ο χρόνος που μπορείτε να τους αφιερώσετε να είναι ποιοτικός! Όταν καθίσετε να παίξετε μαζί τους, συγκεντρωθείτε απόλυτα σε αυτό! Μην προσπαθήσετε για παράδειγμα να βοηθήσετε το παιδί σας να φτιάξει ένα παζλ ενώ την ίδια στιγμή στέλνετε μέιλ στη δουλειά! Είναι σημαντικό το παιδί σας να νιώσει ότι έστω κι αν ο χρόνος που περνάτε μαζί δεν είναι άπλετος, είναι όμως, μόνο για εσάς του δυο!

Ξαναφτιάξτε τη ζωή σας!

Πολλές φορές οι μαμάδες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους «χάνονται» στις υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και τις ευθύνες που καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνες τους, ξεχνώντας ότι παραμένουν γυναίκες με δικαίωμα στη ζωή και την ευτυχία. Αν, λοιπόν, ο έρωτας σας ξαναχτυπήσει την πόρτα, δώστε στον εαυτό σας ακόμα μια ευκαιρία. Προσέξτε μόνο να κρατήσετε μακριά τη σχέση σας από τα παιδιά σας, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται πράγματι για κάτι σοβαρό.  Αν αυτό συμβεί, μπορείτε να γνωρίσετε το νέο σας σύντροφο στα παιδιά σας, σαν φίλο αρχικά, ενθαρρύνοντάς τα να αναπτύξουν μια όμορφη σχέση συμπάθειας μεταξύ τους και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, συζητήστε μαζί τους για το ενδεχόμενο μιας συγκατοίκησης και ενός γάμου. Είναι σημαντικό να σεβαστείτε την όποια άποψη, ακόμα και αντίδραση των παιδιών σας, αντιμετωπίζοντάς την με υπομονή και κατανόηση και να περάσετε βήμα-βήμα στη νέα πραγματικότητα!

Κι αν νιώσετε πως δε μπορείτε να διαχειριστείτε κάποιες καταστάσεις, μία συζήτηση με έναν ψυχολόγο θα σας βοηθήσει να λύσετε απορίες, να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας, να τα δείτε όλα πιο καθαρά και με σίγουρα βήματα, πια, να προχωρήσετε μπροστά! Ως μια ευτυχισμένη μαμά, με ευτυχισμένα παιδιά!!

Της Εύας Μπουργάνη,

με τη συνεργασία της Ναυσικάς Βράιλα, Ψυχολόγος – Συτημική/ Οικογενειακή Σύμβουλος ,ΜSc.

http://www.psychotherapia-athina.gr/ypiresies

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *